taceri

recadrare

recadrare = arta si stiinta de a aranja cuvinte si actiuni, in scopul de a modifica perspectiva personala sau a altei persoane intr-o anumita situatie, cu intentia de a initia o schimbare in comportament.

Recadrarea e o metoda utilizata in cinematografie. Cand filmezi si imaginea obtinuta nu e ceea ce ai tu nevoie, schimbi unghiul si obtii ceea ce doresti. O fi lumina de vina, poate mai mult umbrele. Important e ca, odata ce schimbi unghiul din care privesti, lucrurile se schimba. In bine. Sau devin mai suportabile, in asteptarea binelui… Ca in viata.

Putini stiu cum sa se joace cu acest instrument. Unii o fac instinctiv. Unii nu o fac niciodata si raman acolo, in situatia aceea dificila si isi plang de mila…

Pentru a intelege mai usor fenomenul va recomand filmul La vita e bella. E o adevarata lectie despre cum o situatie groaznica poate fi traita cu curiozitate, intrebandu-te ce altceva e posibil si cum devine si mai bine de atat? Nu va voi povesti actiunea deoarece sigur sunt printre voi si persoane care nu stiu filmul si nu e ok sa dau spoiler dar mi-ar placea sa imi lasati comentarii dupa vizionarea filmului.

Tot recadrare am sesizat si in Copiii domnisoarei Peregrine. Stiu ca faceti ochii mari, cei care ati vazut deja filmul, dar da, e recadrare; copilul polonez relocat in timpul razboiului isi creeaza o poveste si isi modifica perspectiva personala invitand magia in viata lui:colegii de orfelinat capata puteri supranaturale, nazistii devin monstrii care se hranesc cu ochii copiilor… Filmul este unul dintre preferatele mele si recunosc ca am citit toate trei volumele. Poate daca vedeti / revedeti acest film lasati un comentariu?…

In copilarie am recadrat cu totii anumite situatii : relatia dificila cu un parinte / frate, teama de abandon, nevoia de a fi acceptat atunci cand nu esti decat celalalt copil. Cand devenim adulti uneori ne dam seama ca povestile frumoase au fost doar in capul nostru si ca realitatea era intunecata si in nuante de cenusiu.

A recadra este despre a alege altceva. Este despre a vedea piesele colorate intr-un puzzle ce se vrea alb – negru. TU ce alegi?

P.S1.: cred ca ati remarcat ca v-am recomandat doua filme gro- za-ve. Enjoy!!!

P.S. 2:Nu uitati de https://ko-fi.com/aniela Am auzit ca influenteaza creativitatea scriitorilor… So….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s