(Acest articol este continuarea unei serii de articole ce se adresează celor care sunt la început de drum și doresc să își coasă prima ie; pentru cele care doresc să coasă așa cum au făcut-o străbunicile noastre . Ele, cu ac și ață , ne-au lăsat moștenire visele lor. Prima parte este despre pânză. Dacă nu ați citit o găsiți aici)
Prima mea ie (v-am vorbit despre ea aici) am cusut-o cu fir de bumbac, bobina asemănătoare cu cea de Talmaciu, (bobinele cu cap de pisică pe care le cunoaștem cu toții). Firul a fost plăcut, modelul cămășii fiind simplu, cu doar două culori, nu m-a solicitat prea mult. În prezent nu aș mai coase cu astfel de bumbac pentru că pare sărăcăcios; dar să nu anticipăm…
Replica după cămașa Elisabetei Rizea am cusut-o cu fir Favil negru, fir robust, grosolan, care la început a stârnit multe comentarii contra, la vremea aceea la mare căutare fiind iile nisipite de Mehedinți. Ioana Corduneanu m-a încurajat să continui și a iesit o bijuterie de cămașă; ea se află încă în expoziția IAAIDOMA , expoziție care a călătorit în țară și peste hotare vorbind despre noi, femeile din prezent și legăturile invizibile cu femeile din trecut. (originalul se afla la Memorialul Durerii în Sighetul Marmației ) – (povestea ei aici,)
Firul Favil m-a chinuit mult, vreme lungă am avut degetele zdrelite, bătături și tăieturi, s-a scămoșat și a ieșit discret la spălat. E drept că obții aspectul acela rustic dar cu ce preț și pentru cât timp…la vremea aceea era singura alternativă pentru jurubițele de bumbac de la Anchor sau puppets. Nu îl recomand în prezent.


Următoarea cămasă am cusut-o cu jurubițe de la Puppets, o cămașă simplă. O cămașă de Nistru. După ce am citit povestea scrisă de Ioana la lansarea modelului mi s-a făcut pielea de găină și am fost sigură că voi avea și eu una.
„Aceasta este IA de la capatul lumii. Laconica, ea nu are nici o impunsatura de ac in plus. Reda ordinea fireasca a lumii, peisajul, realitatea. In altita este cusut cerul cu stelele. Dedesubt vine pamantul: lucrat, roditor, pascut de turme de oi; iubit, aparat si platit cu sange. Diferenta este ca din incret raurii nu curg la vale pe maneci, ca la toate celelalte ii din spatiul romanesc. Raul este unul singur: Nistru. Cu meandrele sale, el margineste lumea. Dincolo nu-i nimica. E prapad: tatari, cazaci, moarte. Maneca este pustie. Este un avertisment: randuiala noastra se termina aici. Mai departe sunt alti oameni, alte legi, alta lume, straina. Romanii ce au trecut Nistrul au suferit cumplit si s-au instrainat. Au cautat o viata imbelsugata, dar au varsat rauri de lacrimi de dor de tara. „


Ața din jurubițele de la Puppets/Anchor este versatilă, se poate desface în 6 fire, permite să coși modele de la nisipite la cămăși transilvănene . Cea de la Puppets este mai lucioasă. Multitudinea de culori întrece orice așteptare, fiecare culoare gasindu-se în cel puțin 6, 7 nuanțe, astfel încât fiecare lucrare poate deveni unicat doar din jocul acestora. Un minus al acestei abundențe de nuanțe e că fără un simț al culorii foarte dezvoltat poți aluneca foarte ușor pe panta kitchului. Ca să le poți folosi înțelept trebuie să citești cărți de specialitate, să vizitezi muzeele de etnografie ca să vezi care erau trăsăturile specifice zonei și cum erau potrivite culorile în trecut. Le găsiți la toate merceriile și se poate face și comandă online.
A urmat o cămașă care face parte din expoziția IAAIEVEA ( despre ea citiți aici), prilej cu care am descoperit lânița si Dumnezeule! Nu aș mai folosi fir de bumbac niciodată. Never ever ! Lânița m-a cucerit definitiv pentru că acoperă foarte bine pânza, dă relief cusăturii și acel aspect de vechi pe care îl căutam toate. O găsiți în mercerii și în shopul semne cusute (aici aveți avantajul că nuanțele sunt alese de ochiul de expert al Ioanei și aveți și garanția calității).
Înainte de a pleca pe Camino am cusut o cămașă din albumul Elisei Brătianu, cămașă ce mi-a fost armură pe drumul de taină. Am cusut cu ață de in , ață pe care o ador nu numai pentru textura sa ( bățoasă, pare aspră dar e moale ca blana de pisic) ci și pentru nuanțele perfecte existente. V-o recomand din toată inima! Cheițele cusute cu firul de in sunt într-un mare fel!

Tot cu fir de in am cusut pe cânepă o cămașă unică, specială, yin și yang pe o singură piesă. O cămașă declarație, o cămașă manifest, pe care o iubesc și am dăruit-o cuiva drag sufletului meu să îi fie pavăză.

Tot pe pânză de cânepă am cusut cu lână frumoasă, fir pe care vi-l recomand mai ales celor care doriți cămăși cu cusătură înfoiată. Este firul PERFECT! Este spornic, se coase singur aproape și o să descoperiți adevărata plăcere de a coase. Unde mai pui că ne încadrăm în tendințele momentului: cânepă, in, lână, natural, ecologic…

Urmează trei proiecte despre care vom vorbi la timpul potrivit. (Și ce proiecte!!!) Pentru ele cos cu bling ( o delicatesă de mătase, fir robust, elegant, luxos), cu lânița despre care deja am vorbit, lână grasă (da, denumirile sunt haioase și dacă ești atent asocierile sunt geniale) și nu în ultimul rând mătase de vierme (luxul suprem!).
Se vor gasi voci care să spună că fac reclamă shopului semne cusute. Si sunt de acord cu ei. Eu nu vreau să mai pierd timp și energie cu alte surse pentru că aici am găsit materiale care îmi satisfac nevoile ,am siguranța calității și nu le găsesc în altă parte. Asta înseamnă că și cămăsile mele vor fi unicat.
Și ca să revin la începutul acestei serii de articole, eu vreau să vă împărtășesc din experiența mea personală, pentru că nu de puține ori m-am întrebat de ce cămășilor cusute de noi le lipsește ceva, acel aer arhaic, se vede de la o poștă că sunt realizate în prezent. Le lipsește sufletul… Si după ce am vizitat multe muzee de etnografie, dupa ce am pipait multe cămăși vechi am gasit secretul: străbunicile noastre nu făceau rabat de la calitate, de multe ori materialele necesare erau plătite cu bani grei. Si cos cu delicatese (cum spune o prietenă…) pentru că vreau ca și cămășile mele să întoarcă priviri admirative ani buni de acum încolo. Mulți ani!
Dacă vreți să vă coaseți o ie nu e nevoie să mă credeți pe cuvânt. Cercetați, studiați, priviți cămășile cusute și postate pe grup. Faceți comparație. Materiale mai ieftine / materiale mai scumpe, vechi / nou. Și hotărâți în cunoștință de cauză!
Și dacă găsiți ceva mai bun decât în shopul Ioanei anunțați-ne și pe noi! Ac iute vă doresc și la cât mai multe cămăși!