Prima iie a fost dragoste la prima vedere! Am asteptat coletul cu atata nerabdare! Cand a sosit, in sfarsit surpriza a fost maxima: iia era SUPERBA, batrana, cu cicatrici lasate de vreme si era a mea!
Am cerut detalii de la Ioana Corduneanu, zana buna de la care am invatat atatea, ea e cea care a gasit-o si a restaurat-o. Iata ce mi-a spus:
Cred ca a fost o camasa iubita si dorita, pentru ca a fost lucrata migalos si foarte purtata, de multe ori spalata si uscata din pacate inclusiv la soare. Femeia care a cusut-o nu a cumparat toata ata de-o data, ci a tot revenit sa cumpere, pe masura ce i se temina. Ata provine din loturi diferite de productie. Cred ca a fost cusuta intre 1960 – 1970, in judetul Mehedinti, spre unde se invecineaza cu Gorj.
Cred ca ia a trecut in proprietatea altcuiva, care a vrut sa o modifice – fie ca a gasit-o rupta, fie foarte patata – asta sub brate. In mod normal trebuia sa aiba acolo niste pave dreptunghiulare. Cand am gasit eu camasa, ea era cam zdrente; cine a vrut sa o modifice a desfacut-o numai si a abandonat-o asa….
….model spectaculos, care prezinta pomul vietii si femeia ca un pom. Pe piept – la imbinarea fasiilor e ca un trunchi si in parti rasar ramuri. Ca si cum coloana vertebrala ar fi trunchi, bratele crengi. Pe maneci, raurii sunt tot sub forma de ram, doar ca n-a mai fost figurat cosoiul (axul de simetrie)…am tot vazut modelul acesta cu negru si nu m-am mirat, in cazul de fata, cum era negru cu verde, chiar aduce a pom.
… reprezinta o viziune asupra lumii. In folclor, se regaseste in urarile de la Sorcova: sa traiti, sa infloriti , ca un mar, ca un par, ca un fir de trandafir, ca vita de vie de Sfanta Marie … femeia se vede pe sine ca un pom cu roade, care iarna pare ca moare, dar se regenereaza primavara. Acestea sunt credinte vechi, speranta in viata vesnica. Reprezinta legaturi ramase din neolitic, cand, in vechea Europa, Zeita Mama, Marea Zeita – era reprezentata cu ramuri in loc de maini. …
….desi camasa in sine nu-i chiar atat de spectaculos de veche, ea poarta pe panza credinte de mii de ani, care nu s-au stins, nu au disparut; Biserica Ortodoxa nu a vorbit despre ele… le-au pastrat femeile, in cusaturi si tesaturi
Am vrut sa va prezint aceasta prima iie alaturi de care am avut experiente de neuitat, experiente despre care o sa va vorbesc in postarile viitoare. Cine s-ar fi gandit ca poti sa citesti o iie? Este o iie vesela, te face sa te simti fericit din momentul in care o atingi.