inceputuri

Axis Mundi

Rotile trenului tacane ritmic „teduc – teduc, teduc – teduc”. Nu am mai calatorit cu trenul de multa vreme. Oameni grabiti, bagaje supradimensionate, copii veseli cu ochii mari si rotunzi, cald…  o zi obisnuita de vara.  Ajunsa in Targu Jiu, trag dupa mine rucsacul in care stau cuminti costumul din Mehedinti, iia mea cu pomul vietii cusut de maini indemanatice si cateva carti. Orasul e cuminte, curat, linistit. E seara si in gara ma asteapta prieten drag. Urmeaza sa descoperim impreuna minunile sculptate de Brancusi.

Dimineata m-am imbracat in costumul popular si am plecat prin oras. Am ajuns in parcul unde se afla sculpturile marelui Brancusi si nu mica ne-a fost mirarea cand am descoperit cu placere interesul trecatorilor pentru felul in care eram imbracata. Cei mai indrazneti ne-au rugat sa facem poze impreuna…

20150425_112714

In parc am descoperit Poarta Sarutului…

…(sau Monumentul intregirii neamului) poarta prin care se face trecerea spre o alta viata (sau dupa cum spun unele voci reprezinta cele 8 regiuni care s-au alipit Romaniei). Sarutul reprezinta unirea… unirea a doua suflete, unirea cu Dumnezeu, unirea neamului.
20150425_113737

…si Masa Tacerii, masa la care stateau combatantii inainte de lupta (sau masa celor 12 apostoli, in mijloc fiind Isus).

20150425_115652

Dar cea mai impresionanta si cea mai frumoasa ramane Coloana Infinita. Mergi drept pe calea Eroilor si dintr-o data iti apare in fata EA, Coloana! Emotia e infinita, profunda, simti nevoia sa te asezi jos, la picioarele ei si sa multumesti celui care a creat-o si sa te rogi pentru cei care s-au jertfit. Coloana fara Sfarsit va ramane in inima mea alaturi de Casa Batlo construita de Gaudi in Barcelona.

20150425_14250120150425_14490520150425_142543

Cele trei sculpturi fac parte din ansamblul sculptural inchinat eroilor romani cazuti in primul razboi mondial, „Calea Eroilor”, inaugurat la 27 octombrie 1938.

Din nefericire in perioada comunista Constantin Brancusi nu a fost agreat fiind considerat unul dintre reprezentantii formalismului burghez cosmopolit. La moartea sa (1957) statul roman a refuzat mostenirea lasata de marele sculptor astfel incat atelierul sau parizian a revenit statului francez. Abia in 1964 a fost redescoperit ca geniu national si astfel ansamblul de la Targu Jiu a putut fi scos din paragina.

Despre Targu Jiu o sa va mai povestesc. Inchei aici, amintindu-va ca in Bucuresti singurul monument public sculptat de Constantin Brancusi este bustul generalului medic Carol Davila, aflat la Spitalul Militar Central. Oare de cate ori am trecut pe langa el, fara sa stiu ca mainile marelui Brancusi l-au atins? Acest bust a fost comandat de un consiliu format de fostul său profesor Dimitrie Gerota, pentru a îl ajuta pe Brâncuși să plătească drumul până la Paris, in 1903.

„Plata pentru monument a fost împărțită în două tranșe, prima jumătate fiind plătită înainte ca să înceapă lucrul, iar a doua tranșă după ce Brâncuși a terminat bustul. Când a terminat lucrarea, aceasta a fost prezentată în fața consiliului, dar recepția a fost nesatisfăcătoare, diferite persoane din consiliu având opinii contrarii despre caracteristicile fizice ale generalului, spre exemplu cerând micșorarea nasului, și de asemenea păreri diferite în legătură cu poziționarea epoleților. Înfuriat de inabilitatea consiliului de a înțelege sculptura, Brâncuși pleacă din sala de ședințe în mirarea tuturor, fără a primi a doua jumătate a banilor necesari plecării sale spre Franta, decizând sa parcurgă drumul către Paris pe jos. Mai târziu Brâncuși a comentat acest incident astfel: Ar fi fost o muncă ușoară, dar ca de prostituată, care mi-ar fi adus cei câțiva bani cât îmi trebuiau ca să-mi plătesc un bilet de drum de fier până la Paris. Dar ceva care se înnăscuse în mine și pe care simțeam că crește, an de an și de câțiva în rând, a izbucnit năvalnic și nu am mai putut răbda. Am făcut stânga-mprejur, fără nici un salut militar spre marea panică și spaimă a doctorului Gerota, de față… și dus am fost, pomenind de mama lor.”( Tinerețea lui Brâncuși, V.G. Paleologul )

4 gânduri despre „Axis Mundi

  1. „Acesta este mesajul Stâlpului meu, străjuit de Masă şi de Poartă…Să arzi ca o flacără…Să te prefaci în fulger legând cerul cu pământul.”

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s