inceputuri

Din inimă, pentru voi

Peste câteva zile se va sărbători ziua universală a iiei, zi inițiată de fondatoarea La Blouse Roumaine, doamna Andreea Diana Tănăsescu. Nu o cunosc personal dar ideea mi se pare genială. Pe pagina de facebook descrierea este :

La Blouse Roumaine promovează IA ca brand de ţară al României. Pe 21 ianuarie 2013, La blouse roumaine a propus ca ziua de 24 iunie 2013, Sânzienele, să marcheze prima celebrare a IEI româneşti sub denumirea de ZIUA UNIVERSALĂ A IEI. Evenimentul s-a bucurat de un succes imens, fiind sărbatorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări din lume.

Pentru cei care doresc să afle cum a început povestea iată aici un interviu:

De ce am decis să scriu acest articol? În așteptarea zilei de 24 iunie am răsfoit pozele din anii trecuți și am rememorat evenimente și întâlniri dragi sufletului meu, momente pe care vreau să le împărtășesc cu voi.

Unele dintre prietenele mele mi-au spus că pasiunea / preocuparea asta pentru iie este destul de bruscă și nestăvilită. Că e o fugă din fața realității.. Și nu neg acest lucru! Este un mod de a ieși din agitația și anxietatea fiecărei zile, un mod de a contracara sentimentul de neputință în fața deciziilor pe care oameni dragi le iau în detrimentul lor, un mod de a TRĂI fiecare moment la maxim. Am cunoscut oameni minunați care mi-au deschis uși către o altă lume, o lume a frumosului, o lume cu rădăcini adânci, o lume în care mă simt acasă.

20150531_162105

Ioana Corduneanu  este o persoană discretă, modestă, delicată, și sub delicatețea ei se ascunde o voință de granit. Cu blogul Semne cusute a reușit să renască interesul pentru mesajul pe care fiecare femeie din trecut l-a lăsat cusut pe cămeși, iia fiind considerată buletin la purtator (semnele cusute pe ii povesteau despre zona unde trăia femeia, statutul social, credințele și valorile acesteia). De asemenea a creat Perpetual Icons primul magazin online de Made in România . De aici am achizitionat primul kit de cusut iie, kit care conține tot ce ai nevoie pentru a-ți face propria iie, după modele vechi, culese de minți luminate. Am luat o cămașă dobrogeană pe care cu puțin noroc o voi îmbrăca de ziua iiei, anul acesta.

Ioana a scris și un articol pentru toți cei care doresc să înțeleagă deosebirea dintre iie și artizanat.

Ea a fost cea care m-a incurajat sa cos iia aidoma și tot ea este cea care ne păstorește în această aventură și pentru asta îi sunt profund recunoscatoare.

Iulia Gorneanu .. despre ea și despre evenimentele organizate de ea, am mai scris, este o persoană fermecatoare, inspirațională, a creat un curent în moda urbană. Îmi este dragă și fiecare întâlnire cu ea este o experiență deosebit de plăcută.

Îi mulțumesc Iuliei pentru informațiile pe care le împărtășește cu noi, pentru eforturile pe care le face pentru a promova iia și imaginea reginei Maria și pentru toate evenimentele trecute și viitoare care ne îmbogățesc spiritual.

Fetele de la șezătoare sunt oameni minunați și sunt onorată că fac parte din viața mea. Alături de ele am învățat multe elemente tehnice legate de cusutul iilor dar și multe mărunțișuri legate de viața de zi cu zi. Fiecare dintre ele a adus o rază de soare în viața mea și pentru asta le mulțumesc.

Adina Nanu o DOAMNĂ, profesor universitar cu o pofta de viață și vivacitate demne de invidiat, enciclopedie vie, care ne-a purtat timp de trei ore prin istoria costumului, istoria artei, literatura, cultură muzicală … Expoziția Retro de la Artifex, expoziție de costum este o încântare pentru ochi , inimă și spirit. Cărțile scrise de dumneaei nu ar trebui sa lipsească din nici o bibliotecă.

 

Acestea fiind spuse vă invit ca pe 24 iunie să îmbracați o iie și să faceți ceva ce vă place alături de oameni dragi sufletului vostru. Eu așa voi face!

IMG_6636

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s