inceputuri

IstorIE!

Buna dimineata! Aici in Sighisoara a plouat cu bulbuci toata noaptea! Sunetul picaturilor de ploaie pe vegetatia din curte si de pe acoperis a fost extrem de linistitor, ca si cum ploaia mi-a spalat fiecare neuron. Acum e racoare, miros de iarba proaspata si un soare rotund si grasut s-a ridicat pe cer promitand o zi minunata! Cocosii din oras (si nu putini) isi canta suprematia asupra multimii de gaini. Unii, mai tineri canta , canta si vocea se sparge spre final, ducandu-ma cu gandul la tinerii adolescenti cu vocea in formare…

Va promiteam aseara ca va iau cu mine in Muzeul de istorie a orasului Sighisoara. Muzeul este adapostit in Turnul cu ceas, cel mai bine conservat turn din cele 9 si cel mai reprezentativ, in vechime aici fiind locul in care stateau mai marii orasului. Aici se faceau judecatile si aici se sfatuiau pentru binele micului  targ.

La primul nivel al turnului se afla o macheta a cetatii asa cum era ea pe vremuri si vestigii care atesta existenta omului pe aceste meleaguri inca din epoca bronzului. M-au impresionat in mod deosebit niste vase extrem de fine, cu peretii foarte subtiri, impodobite cu semne si simboluri de protectie (?) sau doar cu valoare estetica(?) puse alaturi de obiecte din bronz, grosolane, nefinisate.  Intr-o vitrina alaturata sunt obiecte din perioada dacica : bijuterii ce au impodobit femei gratioase, imbracate cu camasi incretite la gat , piepturi de osteni bravi care luptau sa isi apere teritoriul, vase de cult, vase de provizii. Langa perioada dacica este ilustrata perioada romana, soldatii din Legiunea a XIII-a Gemina intemeiind aici un castru roman. Dovada stau obiectele gasite in timpul sapaturilor, cele mai frumoase fiind opaitele ( nelipsite din orice expozitie cu obiecte din aceeasi perioada).

 

La nivelul al doilea este organizata o expozitie cu obiecte si instrumente folosite in practica medicala, documente care atesta vechimea profesiei de farmacist si medic in acest teritoriu. Mi-a placut un citat din Platon: „trebuie să-i dăm îngrijire trupului dimpreună cu sufletul și iată pentru ce medicii greci nu se pricep la cele mai multe boli: [anume] pentru că ei nu cunosc întregul pe care-l au de îngrijit. Dacă acest întreg este bolnav, partea nu poate fi sănătoasă. Căci, zicea el, toate lucrurile bune și rele – pentru corp și pentru om în întregul său – vin de la suflet și de acolo curg [ca dintr-un izvor] ca de la cap la ochi. Trebuie deci – mai ales și în primul rând – să tămăduim izvorul răului, ca să se poată bucura de sănătate capul și tot restul trupului .” (sursa traducerii: Izvoare privind Istoria României (Fontes ad Historiam Dacoromaniae pertinentes). vol. I. De la Hesiod la Itinerarul lui Antoninus, București, 1964)

 

Cel de-al treilea nivel adaposteste obiecte care atesta existenta breslelor: cufere ce le-au apartinut, cu blazonul breslei, unelte si obiecte de mare finete rezultate din munca acestora. Interesant era parcursul cuiva care dorea sa faca parte dintr-o breasla: initial avea de parcurs perioada de ucenic (perioada care incepea de la 10-12 ani, trebuia sa fie de sex masculin si catolic/protestant), apoi devenea calfa si era platit de catre mesterul care il invata cu un salariu stabilit de starostele breslei. Dupa 3-4 ani calfa dadea un examen executand un obiect deosebit care se numea capodopera. Asa intra in breasla ca mester. A! Si trebuia la acest nivel sa fie casatorit! Lucrurile erau foarte clare pe vremea aceea. M-a impresionat obiectul de reclama de la un atelier de palarii: un carusel cu palariute, miniaturi, cum sunt astazi clopoteii de vant! Si fiecare palariuta ( si erau zeci!) avea foarte multe detalii.

 

Nivelul patru adaposteste mecanismul ceasului despre care v-am povestit la inceputul acestui articol. Mecanismul a fost modificat de mai multe ori de-a lungul timpului, odata cu aparitia tehnologiei moderne. este impresionant sa vezi mecanismul de rotite ce se invart masurand secundele, una dupa alta: tic-tac/tic-tac!

Ultimul nivel ne aduce aminte de parintele astronauticii, sas si el, Hermann Oberth. Cateva informatii despre copilaria si tineretea acestui om, activitatea stiintifica se pot citi pe un poster ce acopera un perete intreg de la acest nivel.

Aici exista si un balcon de jur imprejurul turnului, balcon de unde panorama Sighisoarei este ametitoare! Te lasa fara grai! Cat vezi cu ochii vegetatie, in nuante de la verde crud pana la negru, casute aliniate dupa o geometrie bine stabilita, cu caciuli tuguiate de tigla rosie, stradute aliniate pline de turisti ce misuna de la un obiectiv la altul. Norii se plimba alene pe cer dandu-ti impresia ca ii poti atinge.

Această prezentare necesită JavaScript.

La baza Turnului cu ceas se gaseste Camera de tortura. Este impresionant, energia din acest loc iti ridica parul in cap: in partea superioara a incaperii se vad inca urme de fum de la torte, imaginile de pe pereti cu explicatii detaliate ale instrumentelor de tortura m-au facut sa ma cutremur. Mintea omului poate fi diabolica atunci cand i se da mana libera.

Cam acesta este Muzeul de istorie din Sighisoara! Mie mi-a placut si locatia si organizarea informatiei.

Mai tarziu vorbim si despre Biserica din deal si Scara scolarilor. dar pana atunci va tuc dulce si va urez lectura placuta, no!

2 gânduri despre „IstorIE!

  1. Desenele de pe obiectele din muzeu m-au dus cu gandul la simbolurile de pe ii.Iata alt mod ” de comunicare” (citirea unor simboluri scrise in urma cu sute de ani)cu trecutul.Adevarate si valoroase marturii istorice!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Este interesant de urmarit de noi, muritorii de rand ( deoarece cercetatorii o fac de zeci de ani) cum fiecare obiect faurit de mainile lor avea scrijelite cateva semne, cat de mic ar fi fost el! E o lectie pentru fiecare dintre noi.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s